Jeugdsentiment en alcohol

Reünie Oud-Leiding Sint-Eloois-Vijve
REUNIE OUD-LEIDING CHIRO SINT-ELOOIS-VIJVE GROOT SUCCES

Verzamel op een avond meer dan zestig jaar aan gedeelde jeugdherinneringen onder één dak, zorg voor een beetje inkleding, hapjes en de nodige liters drank en je krijgt ongetwijfeld een plezante avond. Dat moeten ze gedacht hebben in Sint-Eloois-Vijve, waar op zaterdag 23 november in ‘n Hangar een grootschalige reünie georganiseerd werd voor alle mensen met een verleden in de chiro van het dorp. Wij waren erbij.

Bij het binnenkomen wordt duidelijk dat de organisatie er alles aan gedaan heeft om de naam van de nieuwe jeugdlokalen oneer aan te doen: de sfeerverlichting, kaarsen en gezellige achtergrondmuziek in combinatie met de inmiddels vele gevulde barkrukken en receptietafeltjes zorgen ervoor dat de anders kille grote zaal van het gebouw grotendeels omgetoverd is in een gezellig decor voor de reünie.

“Het idee ontstond toen ik vorige zomer voorbij deze nieuwe lokalen fietste. De werken waren toen volop aan de gang en ik dacht bij mezelf dat dit, mits enkele kleine aanpassingen, een prachtige locatie kon vormen voor een reünie,” herinnert initiatiefnemer Luc Delodder zich. Luc, zelf chiroleider van 1970 tot 1974, zette zijn ideeën om in concrete plannen en richtte een werkgroep op. De nodige gegevens werden verzameld, de avond zelf werd minutieus gepland en uiteindelijk konden ook de uitnodigingen verzonden worden.

Van halfjong tot oud

Waar buiten rokers van verschillende leeftijden nog samen een sigaret opstaken, zien we binnen verschillende groepjes ontstaan. De jongste aanwezigen bevinden zich vlakbij de draaitafel en boxen van Studio Brussel-dj Jeroen Delodder, er voor deze gelegenheid bijgehaald door vader-organisator Luc. Enkele mannen van middelbare leeftijd hebben zich strategisch dicht bij de toog geplaatst en maakten, aan het aantal lege bierglazen op hun tafeltje te zien, al meermaals van dat positievoordeel gebruik. Helemaal achteraan in de hoek zien we een vijftal oudere dames die in wat een poging lijkt om zo ver mogelijk van de muziek en drukte weg te kruipen, half achter een pilaar verscholen zitten met een kop koffie.

Uiteindelijk gingen 210 mensen in op de uitnodiging voor de reünie en alle generaties lijken op het eerste zicht vertegenwoordigd. Met Michel Sanrab, actief in de chiro in de jaren ’60, is ook de allereerste Vijfse groepsleider ooit van de partij. Jongste aanwezige is Jasper Laporte, één van de weinigen van de allerjongste generatie die zich lieten verleiden door de uitnodiging. “Er was nog niet echt behoefte aan een reünie bij ons. We zien elkaar nog vaak en de aantrekkingskracht van deze avond was dan ook niet zo groot. Zelf vind ik het echter leuk om mijn leiders van vroeger eens terug te zien. Dat overhaalde mij,” verklaart hij zijn aanwezigheid.

Praten  en feesten

Wie hoopte foto’s en andere memorabilia van lang vervlogen tijden te kunnen bewonderen, kwam bedrogen uit. “We wilden er geen tentoonstelling van maken. Het was ons hoofddoel om de mensen bij elkaar te brengen en hen al pratend herinneringen te laten bovenhalen,” legt Luc Delodder de keuze van de organisatie uit. Er werd gekozen voor een simpel concept met één zaal en een dj: “Op die manier wilden we een soort van evolutie van receptie naar fuif in de avond steken.”

Die formule blijkt de juiste keuze te zijn. Daar zorgen dj Jeroen Delodder en de alcohol voor. Die eerste toont met een vloeiende mix van hits gaande van het uit 1963 stammende “Dominique”  van Sœur Sourire tot het iets recentere “Thrift Shop” van Macklemore aan dat hij zijn doelgroep van de avond perfect aanvoelt.  De alcohol zorgt ervoor dat de mensen uiteindelijk toch de moed krijgen om hun vaste groepje te verlaten en aan het praten te slaan.

Opbrengst voor chiro

Als het derde vat wordt aangesloten en de oudste aanwezigen huiswaarts beginnen te trekken, lijkt de door de organisatie geplande evolutie voltrokken. Het volume van de muziek wordt opgedreven en de gewone verlichting maakt plaats voor discolichten . De tanden van een breed glimlachende Ninotchka Hermans, de huidige groepsleidster, weerkaatsen het licht van de black lights: “De mensen betaalden 7 euro. In ruil daarvoor kregen zij een gratis drankje en enkele broodjes. Wat overschiet van dat geld gaat, samen met de opbrengsten uit de drankverkoop, rechtstreeks naar onze chirokas. Dat het feest nu pas echt losbarst, kan ik dus enkel toejuichen. De exacte winst kan en mag ik ook nog niet vrijgeven, maar ik vermoed dat het toch om een getal van vier cijfers zal gaan. Een zeer mooie winst, zeker als je weet dat wij ons van de organisatie van vanavond zo goed als niets moesten aantrekken.”

Luc Delodder kijkt bij zijn vertrek tevreden terug op de avond: “Ik denk dat we met de werkgroep geslaagd zijn in onze opzet. De mensen hebben zich geamuseerd en we kregen al heel wat complimentjes. Hier en daar werden ook telefoonnummers uitgewisseld en er volgen nog enkele vriendschapsverzoeken op facebook. Dat de chiro er nog een mooi bedrag aan overhoudt, maakt het plaatje compleet.”

 

Opdracht:

Voor het vak “Journalistieke Praktijk I” moesten wij een reportage schrijven over een onderwerp naar keuze.

Deze opdracht werd gepubliceerd op de blog zoals ik hem definitief ingediend heb, weliswaar aangepast aan de noden van het internet.

Plaats een reactie