Bruisend verenigingsleven aan de kabbelende Leie

André Demedtshuis

INTERVIEW MET TROTSE WIELSBEKENAAR NIELS VROMANT

Wielsbeke is vooral bekend als de thuishaven van ex-Belgisch Kampioen wielrennen Niko Eeckhout en van Roger “boer” De Clerck, de veelbesproken stichter van textielbedrijf Beaulieu. Maar wat maakt Wielsbeke nu zo anders dan de overige 307 gemeenten die Vlaanderen rijk is? Waarom zou een jong gezin ervoor kiezen om in het dorp aan de Leie te gaan wonen? Wij vroegen het aan Niels Vromant, groepsleider van de grootste jongenschiro uit de gemeente en jaarlijks vakantiejobber bij de plaatselijke sportdienst. Die twee zaken maken van Niels een bevoorrecht kenner van het dagelijkse reilen en zeilen in Wielsbeke.

Klopt het dat u geboren en getogen bent in het idyllische Wielsbeke?
Ik ben geboren in Kortrijk, maar mijn ouders woonden toen wel al in Wielsbeke. Getogen ben ik daar dus zeker en vast.

Wat maakt voor u het leven in Wielsbeke de moeite waard?
Wielsbeke heeft een rijk verenigingsleven. Er zijn tal van sportverenigingen en jeugdbewegingen. Daarenboven is Wielsbeke ook nog een écht dorp: iedereen kent er elkaar.

SPORTGEMEENTE VAN VLAANDEREN

Wat zijn de belangrijkste verenigingen voor de jeugd?
Natuurlijk zijn er de jeugdbewegingen: de gemeente telt vier chiro’s. In Wielsbeke zelf heb je Chiro Aktivo voor de jongens en Chiro Kris Kras voor de meisjes. Daarnaast hebben ook deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve respectievelijk een jongens- en een meisjeschiro. In Ooigem kunnen de meisjes wel terecht in de KAJ en met Moeder Methala beschikken ze daar zelfs over een eigen studentenclub.

Is er naast het verenigingsleven nog iets te beleven voor de jeugd in Wielsbeke?
In het weekend en bij speciale gebeurtenissen kunnen jongeren terecht in Jeugdhuis Contrast. Het Wielsbeekse jeugdhuis is een voorbeeld van een goed draaiend jeugdhuis: je betaalt er niet veel om iets te drinken en er zijn heel vaak acties en activiteiten.

Zijn er buiten het traditionele voetbal bij de plaatselijke teams nog sporten in clubverband te beoefenen in Wielsbeke?
Zeker en vast: volleybal, judo, tafeltennis, badminton… Noem maar op. Met de Wielsbeke Pitbulls hebben we zelfs een baseball- en softbalclub, daarmee zijn we vrij uitzonderlijk in de streek.

Wielsbeke werd dus terecht als Sportgemeente van Vlaanderen verkozen?
De gemeente is inderdaad niet zonder reden ”Sportgemeente van Vlaanderen” voor de periode 2013-2014. Naast de vele sportclubs beschikt Wielsbeke ook nog eens over het prachtige domein “Hernieuwenburg”. Er zijn onder andere tennisvelden, een looppiste en een sportzaal. In de zomer zijn het buitenluchtzwembad en het aanliggend minigolfterrein geopend, wat jaarlijks ook heel wat niet-Wielsbekenaren naar onze gemeente lokt. Bovenop dit alles gaat in 2014 ook het Belgisch Kampioenschap wielrennen door in Wielsbeke.

CULTUUR EN HEEL KLEIN BEETJE NATUUR

Voer genoeg voor sportievelingen in Wielsbeke, maar wat heeft de gemeente te bieden aan cultuurliefhebbers?
Voor kinderen is er in Sint-Baafs-Vijve het jeugdmuziekatelier waar ze een instrument aangeleerd worden. Er is ook de Juliaan Claerhoutkring. Die kring wil de geschiedenis van Wielsbeke en zijn deelgemeenten zo goed mogelijk in kaart brengen en zoveel mogelijk in de verf zetten.

Wie aan cultuur wil doen in Wielsbeke, moet zich dus inschrijven in een vereniging?
Nee, er is ook nog het OC Leieland. Een prachtig zaaltje in Ooigem waar onder andere Philippe Geubels nog heeft opgetreden. En er is het André Demedtshuis (zie foto), waar geregeld tentoonstellingen doorgaan.

Ben je in Wielsbeke als natuurliefhebber aan het juiste adres?
Niet echt, al is er natuurlijk wel Ooigembos. Ook de Leie stroomt door onze gemeente en er zijn wel enkele mooie fietspaden voor de liefhebbers.

EN VOOR JONGE GEZINNEN…

Zou u jonge gezinnen aanraden om in Wielsbeke te komen wonen?
Ik denk het wel. Er is uiteindelijk heel wat te doen voor kinderen in Wielsbeke. In sommige buurten is de vergrijzing  echter wel al volop doorgedreven en die buurten zou ik dan ook afraden (lacht).

U doelt op de vele verenigingsmogelijkheden voor kinderen, vermoeden wij. Of zijn er verder nog initiatieven van de gemeente voor kinderen?
Er zijn geregeld evenementen voor kinderen. Zo vond op zondag 17 november bijvoorbeeld SuperVlieg plaats. Een soort familiedag waar vooral kinderen zich konden uitleven in workshops, maar waarop ook verschillende voorstellingen plaatsvonden.

Is Wielsbeke een veilige stad voor kinderen?
Op het vlak van verkeer zijn er voldoende maatregelen in de verschillende dorpskernen om de veiligheid te garanderen. Ook tegen fietsdiefstallen wordt er heel wat ondernomen.

Ziet u uzelf ooit ergens anders wonen dan in Wielsbeke?
Ik vind het goed daar en ik woon er graag, maar ik ben niet per definitie honkvast en uiteindelijk zal de toekomst uitwijzen waar ik mij vestig.

Bron foto: Erf-goed.be

Opdracht:

Voor het vak “Journalistieke Praktijk I” moesten wij een klasgenoot interviewen in de les en dat interview vervolgens uitschrijven.

Deze opdracht werd gepubliceerd op de blog zoals ik hem definitief ingediend heb, weliswaar aangepast aan de noden van het internet.

Plaats een reactie